Amikor faluhelyen a mezőgazdasági munka befejeződött, az asszonyok és leányok munkaidejük nagy részét fonással töltötték. E tevékenység november második felében kezdődött és gyakran farsangig tartott. Tilos volt fonni jeles napokon, Borbála, Luca és Karácsony napjain. November december hónapban egy sor munkatilalommal kapcsolatos jeles napot találunk, ilyenkor szokták találgatni a lányok ki lesz majd a férjük. András napon a lányok böjtöltek, s akkor megálmodták, hogy ki lesz a férjük. Hasonló jósló szokások fűződtek Katalin, Borbála és Luca napjához is.

Egy olyan kis közösségben, mint egy falu mindenki ismert mindenkit, és mindennek meg volt a megszokott ideje, rendje és módja. A leány és a legény kapcsolatát is szigorú szokások szabályozták. A szokásrendszer eligazítást jelentett számukra életük szinte minden területén. Ez biztonságérzetet adott a fiataloknak és a szülőknek egyaránt. Talán a mai kor fiatalságának bizonytalansága ennek hiányából ered? A hagyományok, népszokások kikopásával nincs eszköz számukra, ami útmutatásul szolgálhatna. 

„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”  

Sebő Ferenc

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzene kutató, a hazai hangszeres népzenei és táncház mozgalom egyik elindítója, a Sebő Együttes vezetője.

 

„Ez az életnek a rendje, hogy az ember családot alapítson.  Mindennek megvan a maga rendje, meg ideje. Minden a maga idejében jó. A házasság is. Hogy néz a ki, hogy mán mindenkinek van családja oszt én meg kimaradtam a sorbul. Ez a szokás. Nem jó az embernek egyedül élni. Nagyapáink, nagyanyáink, apáink, anyáink is így csinálták. Hát, hogy legyek én kivétel?!”

Magyar Néprajz VII. kötet Népszokás, néphit, népi vallásosság. {7-32.} A házasságkötés szokásai

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük